از آنجایی که نقاشی و رنگ آمیزی، ظاهر ساختمانها را بهبود می بخشد، یکی از عناصر رایج پروژه های نوسازی است. با این حال، رنگهای ساختمانی کاربردهای دیگری فراتر از بهبود ظاهر دارند. دانستن ویژگیهای عملکرد هر نوع رنگ برای انتخاب بهترین محصول برای هر کاربرد مهم است.
نقاشی معمولا به دلایل ذیل صور میگیرد:
- محافظت از سطوح در برابر حشرات، باران، تابش خورشید و سایر عوامل خارجی
- نگهداری ساده تر: سطوحی که به خوبی رنگ آمیزی شدهاند راحت تر تمیز و ایمن نگه داشته می شوند.
- افزایش جذابیت بصری یک سطح
- عایق رطوبتی
- افزایش دوام سطح
قبل از انتخاب نوع رنگ برای یک کاربرد خاص، باید خصوصیات فیزیکی آن در نظر گرفته شود. یک رنگ خوب مزایای زیر را به همراه خواهد داشت:
- سهولت کاربرد
- دوره خشک شدن معقول
- تشکیل یک لایه نازک بدون ترک
- تشکیل یک پوشش سخت و بادوام
- عملکرد آن نباید تحت تاثیر آب و هوا باشد
- برای کاربران مضر نباشد
انواع رنگهای ساختمانی:
رنگ روغنی
رنگهای روغنی از سرب سفید به عنوان پایه استفاده میکنند و در سه لایه پرایمر، لایه زیرین و پوشش نهایی اعمال میشوند. رنگهای روغنی میتوانند به سایههای مات و براق دست یابند، در حالی که بادوام و مقرون به صرفه هستند. آنها با سهولت کاربرد مشخص می شوند و سطوح رنگ شده به راحتی تمیز می شوند. رنگ روغن معمولاً در دیوارها، درها، پنجره ها و سازههای فلزی استفاده می شود. توجه داشته باشید که رنگ روغن برای شرایط مرطوب مناسب نیست و خشک شدن کامل آن زمان می برد. همچنین قبل از اعمال رنگ روغن، روغن بذر کتان و رنگدانه ها باید اضافه شود.
رنگ مینا(جلا)
این نوع رنگ با افزودن سرب یا روی به لاک تولید می شود. رنگدانهها برای دستیابی به طیف گستردهای از رنگها اضافه می شوند. رنگهای لعابی پوششهای سخت و براق ایجاد می کنند که به راحتی تمیز می شوند. آنها با ضد آب بودن و مقاوم بودن در برابر مواد شیمیایی، پوشش خوب و حفظ رنگ مشخص می شوند. موارد زیر برخی از کاربردهای متداول رنگ لعاب هستند:
- دیوارهای داخلی و خارجی
- تزئینات چوبی، درها، و کفپوش
- پنجرهها
- پله ها
- سطوحی مانند حصیری، بنایی، بتن، گچ، شیشه و فلزات.
محدودیتهای اصلی رنگ مینا خشک شدن آهسته و نیاز به پوشش تیتانیوم قبل از اعمال میباشند.
رنگهای امولسیونی
رنگ های امولسیونی از پلی وینیل استات و پلی استایرن به عنوان مواد اتصال دهنده استفاده می کنند و حاوی خشک کنهایی مانند کبالت و منگنز هستند. آنها می توانند بر پایه آب یا روغن باشند و برای رسیدن به رنگ مورد نظر از رنگدانه استفاده می شود. رنگ های امولسیونی با خشک شدن و سفت شدن سریع مشخص می شوند و سطوح را می توان به راحتی با آب تمیز کرد. پس از اعمال، این رنگهای ساختمانی دوام، حفظ رنگ خوب و مقاومت قلیایی را ارائه می دهند. رنگهای امولسیونی معمولاً برای دیوارهای داخلی، سقف و کارهای بنایی استفاده میشوند. برخی از انواع رنگ های امولسیونی تخصصی را می توان برای کارهای چوبی استفاده کرد. رنگ سیمانی به صورت پودر موجود است که برای رسیدن به قوام رنگ با آب مخلوط می شود. ماده پایه سیمان سفید یا رنگی است و همچنین ممکن است حاوی رنگدانه ها، شتاب دهنده ها و سایر مواد افزودنی باشد. رنگ سیمانی بادوام و ضد آب است و معمولاً در سطوح ناهموار داخلی و خارجی استفاده می شود. در نظر بگیرید که رنگ سیمانی زمان خشک شدن طولانی دارد، معمولاً 24 ساعت. همچنین برای جلوگیری از ایجاد رطوبت باید در دو لایه اجرا شود.
رنگ پلاستیک مصنوعی
این رنگ از رزین های مصنوعی حل شده ساخته شده است و می تواند حاوی رنگدانه باشد. هزینه متوسطی دارد و از مزایای اصلی آن می توان به مقاومت شیمیایی، خشک شدن سریع و مقاومت در برابر آب و هوا اشاره کرد. رنگ لاستیک مصنوعی به طور کلی برای سطوح بتنی استفاده می شود و این شامل بتن تازه نیز می شود.
رنگ پلاستیک
این رنگ از آب به عنوان رقیق کننده استفاده می کند و در طیف وسیعی از رنگ ها موجود است. خیلی سریع خشک می شود و پوشش دهی بالایی دارد. در زیر برخی از کاربردهای رایج ذکر شده است:
- دیوارها و سقف سالن ها، نمایشگاه ها، اتاق های نمایش و غیره
- اسلب
- عرشه
نتیجه گیری:
همانطور که در بالا ذکر شد، انواع مختلفی از رنگ ها وجود دارد و کاربرد آنها بسیار متفاوت است. از دلایل استفاده از رنگ در ساختمان می توان به جذابیت بصری، دوام سطح، حفاظت شیمیایی و حفاظت از آفات اشاره کرد. هر نوع رنگ برای کاربردهای خاص طراحی شده است – انتخاب رنگ کافی می تواند هزینه های پروژه را کاهش دهد و در عین حال عملکرد را بهبود بخشد.
نقاشی اغلب به عنوان یک پیشرفت زیبایی شناختی برای ساختمان ها در نظر گرفته می شود، اما مزایای فنی زیادی نیز به همراه دارد. اینها شامل حفاظت شیمیایی و نگهداری آسان تر است.