رنگ آمیزی دیوارها، سقف و فضای داخلی خانه از جمله کارهاییست که بسیاری از افراد دوست دارند خودشان انجام دهند. در قدم اول برای خرید رنگ اقدام میکنند و در بازار با انواع رنگهای ساختمانی مواجه میشوند که ممکن است انتخاب را برایشان دشوار سازد. اگر میخواهید دیوارهای خانهتان را رنگ کنید باید بدانید چقدر رنگ نیاز دارید؟ کدام نوع رنگ را بهتر است تهیه کنید؟ آیا رنگ گرانقیمت و ارزانقیمت یک نتیجه را برای شما خواهد داشت؟ رنگ لاتکس بهتر است بخرید یا رنگ روغنی؟ آیا به پرایمر نیاز دارید؟
اینها مواردی هستند که ممکن است شما را گیج کنند. اما لازم است بدانید خرید رنگ به سادگی انتخاب رنگ بر اساس قیمت آن نیست. بنابراین لازم است نکات بیشتری درباره انواع رنگهای ساختمانی بدانید.
رنگ از چه اجزایی تشکیل شده است؟
در این مقاله از پایهترین تعاریف آغاز میکنیم. توصیف اینکه رنگ چیست و چه چیزی انواع آن را مشخص میکند.
به طور کلی، رنگ ترکیبی از چهار ماده اولیه است: پیگمنت، رزین، حلال، و مواد افزودنی. پیگمنت رنگیست که محصول دارد، رزین بند یا چسب توصیف میشود. حلال حاملیست که این محصول را به یک محصول مایع تبدیل میکند و پس از خشک شدن رنگ، بخار میشود. مواد افزودنی ویژگی خاصی از محصول رنگ را مشخص میکند، بعنوان مثال لکه بر یا ضد کپک بودن یا موارد دیگر.
در اغلب مواقع، رنگهایی که با قیمت ارزان در بازار وجود دارند حلال بیشتری دارند. در نتیجه گاهی تا 50 درصد پیگمنت و رزین کمتری دارند. این بدین معناست که وقتی با یک رنگ ارزان دیوارها را رنگ میزنید، بعد از خشک شدن متوجه کمرنگ بودن رنگ خواهید شد چرا که حلال آن بیشتر بوده و پیگمنت کمتری داشته است. در چنین مواقعی باید مجدد دیوارها را رنگ کنید. گاهی برای اینکه نتیجه مورد نظرتان را بگیرید مجبور خواهید شد تا چهار لایه رنگ بزنید تا به رنگ مطلوبتان برسید. در چنین مواقعی رنگ بیشتری مصرف خواهید کرد.
به همین دلیل است که همیشه پیشنهاد میشود رنگی تهیه کنید که کیفیت بالایی داشته باشد تا مجبور نباشید چند لایه رنگ به روی دیوارها یا سقف بزنید. رنگهای باکیفیت معمولا با دو لایه رنگ زدن شما را به رنگ دلخواهتان خواهند رساند.
انواع رنگ ساختمانی: رنگ پایه آب و رنگ روغنی
تمام رنگها بر اساس حلالی که دارند به دو دسته اصلی تقسیم میشوند: رنگهای پایه آب و رنگهای روغنی. رنگ پایه آب حلال آب دارد و در برخی مواقع با نام رنگ لاتکس خوانده میشود. این در حالیست که حاوی لاتکس نیست. بسیاری از رنگهای پایه آب با اکریلیک ساخته شدهاند که به آنها رنگ «اکریلیک لاتکس» گفته میشود. شاید نام رنگ روغن نیز کمی گیج کننده باشد چرا که این رنگ هم در اصل از روغن ساخته نشده است. حلال این نوع رنگ نوعی ماده معدنی (رقیق کننده) که با نام رزین آلکید خوانده میشود است. تا اینجا احتمالا هنگام خرید رنگ در یک فروشگاه متوجه خواهید شد رنگ لاتکس یا رنگ آلکید دقیقا چه نوع رنگی هستند. در ادامه به توضیح هر رنگ و مزایا و معایب و کاربردهایشان اشاره خواهیم کرد.
مزایای استفاده از رنگ ساختمانی اکریلیک پایه آب برای رنگ کردن خانه
رنگ پایه آب یا رنگ اکریلیک پایه آب از جمله معمولترین رنگهای ساختمانی برای رنگ آمیزی خانه است. بخصوص اخیرا این نوع رنگ محبوبیت بالایی کسب کرده است چرا که:
- تمیزکردن آن با آب و صابون امکان پذیر است.
- سازگار با محیط زیست است و ترکیبات آلی فرار (VOC) کمتری دارد.
- سریع خشک میشود.
- در رنگهای متنوعی موجود است.
- میتواند از کپک و رطوبت جلوگیری کند.
- بدون بو است.
مزایا و معایب رنگ آلکید (رنگ روغنی)
رنگ آلکیدی در گذشته رنگ استاندارد برای حمامها و فضاهایی که در معرض خیس شدن و آب قرار داشتند بود چرا که مقاومت بیشتری در برابر آسیبهای ناشی از خیس شدن داشتند. هرچند رنگهای لاتکس امروزی نیز این قابلیت را دارند و دیگر نمیتوان رنگ روغن را تنها گزینه برای چنین نقاطی دانست. با این حال رنگ آلکید یا روغنی هنوز برای رنگ کردن خانهها کاربرد دارد، هرچند گاهی به دلیل بوی شدیدتری که نسبت به رنگ پایه آب دارد، بعنوان اولین گزینه برای رنگ کردن خانه انتخاب نمیشود.
از رنگ آلکید اغلب برای نقاطی که مستعد ضربه خوردن یا سایش زیاد هستند استفاده میشود. نقاطی همانند چهارچوب درها، کابینتها و گاهی کف. برخلاف رنگ پایه آب، رنگ آلکید سریع خشک نمیشود که برخی این ویژگی را نقطه قوت آن میدانند چرا که موجب میشود رد قلم مو روی دیوار یا هرجایی که رنگ میزنید باقی نماند. این ویژگی هنگام رنگ آمیزی کابینت، وسایل چوبی و چهارچوب درها بسیار به چشم میآید.
از معایب رنگ آلکیدی (رنگ روغنی) میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رنگ روغنی هنگام رنگ کردن و خشک شدن بوی شدیدی دارد.
- تمیزکردن آن از روی وسایل دیگر ساده نیست و نیاز به تینر رنگ و مواد شیمیایی خاص دارد.
- حاوی ترکیبات آلی فرار (VOCs) است.

رنگ آمیزی خانه با انواع رنگ ساختمانی
بهترین رنگ ساختمانی را برای رنگ آمیزی خانه خود انتخاب کنید
شناخت انواع رنگ ساختمانی، کاربردها و مزایا و معایبشان میتواند تا حد زیادی به شما کمک کند بهترین رنگ ساختمانی را برای رنگ آمیزی خانه خود انتخاب کنید. رنگهای ارزان قیمت بازار ممکن است در نگاه اول نظرتان را جلب کند اما با مشاوره و انتخاب رنگ باکیفیتتر میتوانید نتیجه بهتری بگیرید.
صنایع رنگ آریا سطح تهران با بهرهگیری از کارشناسان مجرب و با توجه به نظر مجریان باتجربه و استفاده از مرغوبترین مواد اولیه موجود در بازار، انواع رنگ ساختمانی را با بالاترین کیفیت و با نام تجاری آریا پارس به بازار عرضه میدارد.