یکی از کاربردهای بسیار جذاب رنگ‌ها، تشکیل دادن پوشش لایه محافظتی بر روی سازه‌ها است. در این مقاله بر آن شدیم تا از ویژگی‌های رنگ های سوله‌ای که برای محافظت از سازه‌ها و جلوگیری از زنگ‌زدگی مورد استفاده قرار می‌گیرند، صحبت کنیم. در این مقاله قرار است به نحوه اعمال رنگ سوله‌ای، موارد استفاده آن در صنایع و مواد تشکیل‌دهنده رنگ‌های سوله‌ای را مورد بررسی قرار دهیم. همچنین کاربردهای رنگ سوله‌ای در صنایع فلزی و غیره را به طور کامل برای شما شرح دهیم تا با آگاهی بیشتری بتوانید رنگ سوله‌ای مناسب را انتخاب کنید؛ بنابراین در ادامه همراه ما باشید.

رنگ سوله‌ای

برای شناخت کاربرد رنگ‌های سوله‌ای ابتدا باید بدانیم رنگ‌های سوله‌ای چه نوع رنگ‌هایی هستند. رنگ‌های سوله‌ای در واقع یک پوششی به‌منظور جلوگیری از خوردگی و زنگ‌زدگی سازه‌های آهنی و فلزی هستند. این رنگ‌ها مانند آستری که حاوی زینک فسفات، زینک کرومات است سازه‌های فولادی را از زنگ زدن و خوردگی در امان نگه می‌دارند.رنگ‌های سوله‌ای

رنگ‌های سوله‌ای در دسته رنگ‌های محافظتی قرار دارند. رنگ‌های محافظتی به‌صورت پوششی در جهت محافظت از سازه‌ها و اجسام تهیه و تولید می‌شوند. این نوع رنگ‌ها علاوه بر داشتن جنبه تزیینی و زیبایی بیشتر سازه‌ها، برای استحکام و افزایش طول عمر سازه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین شایان ذکر است که غلظت این رنگ‌ها باتوجه ‌به نوع سازه متفاوت است.

رنگ‌های سوله‌ای به چند دسته تقسیم می‌شوند؟

رنگ‌های سوله‌ای به‌طورکلی به دسته‌های زیر تقسیم‌بندی می‌شوند. این رنگ‌ها عبارت‌اند از:

رنگ آلکیدی زینک کرومات

یکی از انواع رنگ سوله‌ای، رنگ آلکیدی زینک کرومات است. همان‌طور که از نام این رنگ پیداست در ساختارش از آستر زینک کرومات استفاده شده است. یکی از خاصیت‌های بارز رنگ آلکیدی زینک کرومات، ضدزنگ بودن آن است. این نوع از پوشش رنگ‌های سوله‌ای، سازه‌های فلزی را از زنگ زدن ناشی از رطوبت و  خورده شدن محافظت می‌کند.

رنگ زینک کرومات به‌خوبی روی سطح صاف فلز را پوشش می‌دهد و بسیار سریع در منافذ آن جذب می‌شود. همچنین این رنگ‌ها حتی بر روی سازه‌هایی که سطح صاف ندارند نیز به‌راحتی قابل‌استفاده هستند و به‌سرعت جذب می‌شود.

نکته: باید توجه داشته باشید که این رنگ در سازه‌هایی که در آب غوطه‌ور هستند به‌هیچ‌وجه مناسب نیست. این نوع رنگ سمی است. رنگ زرد آن نیز به علت وجود پیگمنت زینک کرومات در ساختار آن است.

رنگ‌های سوله‌ای رنگ آلکیدی زینک فسفات

این رنگ نیز همانند رنگ زینک کرومات، از سازه‌ها در مقابل خورده شدن محافظت می‌کنند. دارا بودن پیگمنت روی و فسفات در ساختار این رنگ باعث شده است که از سازه‌ها در برابر رطوبت هوا و حتی آب به‌خوبی محافظت کند. برای استفاده از این رنگ بر روی سازه‌ها سعی کنید از قلم‌مو استفاده کنید تا به‌خوبی در منافذ سطح سوله نفوذ کند. این نوع رنگ را می‌توانیم روی آسترهایی چون: آستر سرنجی، آستر اکسید و غیره استفاده کنیم.

پوشش آلکیدی براق

این نوع رنگ سوله‌ای دارای براقی و درخشندگی بسیار بالا است. پایه ساختار  اصلی این رنگ سوله‌ای، رزین‌های آلکیدی است. از ویژگی‌های بارز این نوع رنگ می‌توان به ثبات بالای رنگ، استفاده برای پوشش خودروها، مقاومت در برابر عوامل مخرب و استفاده از آن بر روی آسترهای سرنجی، آستر اکسید و غیره اشاره کرد.

 رنگ سوله فلزی

از این نوع رنگ به‌عنوان رنگ اختصاصی برای پوشش سوله‌ها یاد می‌شود. مقاومت بالا و محافظت از سازه‌های فلزی در برابر رطوبت و زنگ‌زدگی از ویژگی‌های بارز آن است. رنگ سوله فلزی به‌سرعت خشک شده، چسبندگی بسیار بالایی داشته و پوشانندگی بسیار عالی ای بر سطوح فلزی دارد. یکی از نکات بسیار مهمی که در مورداستفاده از این رنگ باید بدانید، این است که این رنگ‌ها نیاز به آستر و لایه میانی ندارند.

پوشش آلکیدی مات

پایه اصل این نوع رنگ‌ها، رزین آلکیدی است. از ویژگی‌های بارز این نوع رنگ‌های سوله‌ای می‌توان به چسبندگی بسیار بالا بر روی بتن، سنگ، چوب و غیره، خشک‌شدن بسیار سریع، مقاومت بالا در برابر نور خورشید و غیره اشاره کرد.

شرایط نگهداری از رنگ‌های سوله‌ای

رنگ‌های سوله‌ای  بسیار سریع قابل اشتعال است. ازاین‌رو برای نگهداری آن باید مکانی را به‌دور از هرگونه حرارت، شعله و حتی جرقه در نظر بگیرید.  برای نگهداری از رنگ‌های سوله‌ای  در ادامه به موارد زیر توجه کنید:

رنگ‌های سوله‌ای

کاربرد رنگ‌های سوله‌ای

از رنگ‌های سوله‌ای برای رنگ‌آمیزی و ایجاد یک‌لایه محافظتی که از زنگ زدن و خوردگی سازه جلوگیری می‌کند، استفاده می‌کنند. رنگ‌های سوله‌ای در سازه‌های فلزی، سطوح گچی، سیستم‌های صنعتی، صنایع نظامی و صنایع نفت و گاز کاربرد دارند.

ویژگی‌های رنگ آلکیدی سوله‌ای

به‌طورکلی از ویژگی‌های رنگ پلکیدی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نحوه اعمال رنگ‌های سوله‌ای بر سازه

برای اعمال رنگ سوله ای  باید سه مرحله زیر را انجام دهید. این مراحل به شرح زیر است:

  1. ابتدا باید سطحی که می‌خواهید رنگ سوله را بر روی آن اعمال کنید، عاری از آلودگی و هرگونه عیب‌های سطحی مانند خرابی و یا ماندن تکه‌هایی از رنگ قدیمی باشد.
  2. در مرحلة دوم باید آسترکشی کنید. منظور از آسترکشی همان لایه میانی برای اجرای رنگ سوله‌ای است. در این مرحله رنگی که برای آسترکشی استفاده می‌کنید، حتماً باید قابلیت اعمال رنگ سوله‌ای بر خود را داشته باشد.
  3. در مرحلة آخر با رعایت تمام نکات ایمنی و اطمینان حاصل نمودن از  عدم وجود گردوغبار در هوا، شروع به رقیق‌سازی رنگ سوله‌ای کرده و عملیات رنگ‌آمیزی را انجام می‌دهیم.

جمع‌بندی

در این مقاله به بسیاری از نکاتی که در خصوص شناخت رنگ سوله‌ای، انواع آن و نحوه استفاده از آن اشاره کردیم. همچنین نکات ایمنی در خصوص شرایط نگهداری از رنگ سوله‌ای را به‌طورکلی مورد بررسی قرار دادیم. امیدواریم که این مقاله برای شما بسیار مفید بوده باشد و توانسته باشیم با ارائه این مطلب نکات اساسی و مهمی را برایتان  شرح داده باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *