رنگ آلکیدی با ویژگی هایی همچون براقیت مناسب، حفظ طولانی شید رنگی و ثبات براقیت، از سایر رنگ ها متمایز می گردد. رنگ های الکیدی روغنی بر پایه رزین های آلکیدی ساخته شده و در انواع فام از سفید تا مشکی هستند . رنگ های براق آلکیدی دارای مقاومتهای مناسب در برابر شرایط جوی و رطوبتی بوده و از براقیت قابل توجهی برخوردار هستند. رنگ آلکیدی روی سطوح فلزی، چوبی، سیمانی و گچی در مصارف ساختمانی استفاده میشوند. برای استفاده روی سطوح فولادی اجرای یک لایه آستری الکیدی توصیه می شود. زمان خشک شدن سطحی رنگ های روغنی و براق آلکیدی ۳ساعت و زمان خشک شدن عمقی ۲۴ ساعت است. این رنگ ها با انواع رزین های آلکیدی همچون Short Oil ،Medium ،Long Oil و به صورت اصلاح شده با سایر رزین ها و پیگمنت های ضد خوردگی به منظور حفاظت سازه ها در مقابل عوامل محیطی نیمه صنعتی، مرطوب و شرجی و نیز محیط های شهری مورد مصرف قرار می گیرد .
کاربردهای رنگ آلکیدی
- پوشش لوازم خانگی (اجاق گاز ، ماشین لباسشویی و یخچال(
- رنگ آمیزی ماشین آلات
- در سازه های فلزی
- رنگ آمیزی اسباب بازیها
- رنگ آمیزی بدنه خارجی مخازن و … .
انواع رنگ آلکیدی شامل موارد ذیل است :
- – آستر آلکیدی طوسی؛ کد: ۱۱۱۱
- – آستر سرنج آلکیدی؛ کد: ۱۱۱۲
- –آستر اکسید آهن آلکیدی ؛ کد: ۱۱۱۳
- آستر زینک فسفات آلکیدی؛ کد: ۱۱۱۷
- آستر زینک کرومات آلکیدی؛ کد: ۱۱۱۸
- رنگ میانی آلکیدی؛ کد: ۱۱۲۴
- – رنگ میانی آلکیدی HB ؛ کد: ۱-۱۱۲۴
- – رنگ میانی آلکیدی MIO ؛ کد: ۱۱۲۷
- – رنگ رویه آلکیدی براق ؛ کد: ۱۱۵۱
- رنگ رویه آلکیدی مات؛ کد: ۱۱۵۵
- رنگ رویه آلکیدی نقره ای؛ کد: ۱۱۵۸
- رنگ رویه آلکیدی سریع خشک؛ کد: ۱۳۵۲
رنگ های آلکیدی (روغنی ) :
در رنگ های روغنی، رنگ دانه را در یک روغن خشک شونده که استر گلیسیرین با اسیدهای چرب نظیر اسیدهای اولیک و یا لینولنیک می باشد حل می کنند. این روغنها در هوا اکسیده شده و به ترکیبات سیر شده تبدیل می شوند و لایهای سخت مقاوم و محافظ تشکیل می دهند که از نفوذ آب در رنگ دانه جلوگیری می کنند.
پوششهای آلکیدی (رنگ روغنی) با استفاده از انواع رزین های آلکیدی ساخته می شوند. آلکیدها پلی استرهای اصلاح شده به وسیله اسید چرب و سایر مواد هستند. این مواد از پلی ال ها و دی کربوکسیلیک اسیدها و کربوکسیلیک اسید انیدریدها مشتق می شوند. عبارت آلکید در واقع اصلاح شده عبارت alcid است و مخفف دو کلمه acid و alchol است. به شکل خیلی ساده می توان گفت آلکید رزینها از واکنش اسیدهای چرب یا روغن های گیاهی ، پلی الکلها همراه با انیدرید فتالیک یا مالئیک ساخته می شوند. برای تشکیل یک آلکید رزین هواخشک، یک اسید چرب هوا خشک به موادی چون انیدرید فتالیک و گلیسیرین با هم ترکیب شده و رزین تشکیل می دهند.
از آنجاییکه گلیسیرین یک هیدروکسیل اضافی دارد، اسید چرب با این گروه واکنش داده و رزین آلکیدی بوجود می آورد.
عموما پوشش های آلی و یا رنگ ها از اختلاط موادی به نام رزین، رنگدانه، حلال و مواد اضافه شونده بدست می آیند. در صنعت رنگسازی اساس کار حفظ تعادل و هماهنگی بین رزین ها و رنگدانه ها در پخش کردن رنگدانه در رزین می باشد تا مانع از ته نشینی رنگها در ته ظرف رنگ شود.