اگر تصمیم دارید خودتان کار رنگ آمیزی دیوارهای داخلی یا خارجی خانه و یا حتی وسایل چوبی را بعهده بگیرید، فقط خرید رنگ برایتان کافی نخواهد بود. وقتی برای خرید اقدام میکنید احتمالا با اصطلاحات واژههای مختلفی مواجه خواهید شد که برایتان آشنا نیستند. انواع رنگ را در فروشگاهها خواهید دید که در سایزها و با نامهای مختلف به فروش میرسند. بنابراین دانستن اصطلاحات رایج در ارتباط با رنگها میتواند شما را در خرید رنگ ساختمانی کمک کند.
9 اصطلاح رایج برای خرید رنگ ساختمانی
1. پرایمر
پرایمر یا آستر رنگ در حقیقت یکی از اصلیترین محصولاتی است که برای رنگ زدن نیاز دارید. پرایمر به شما کمک میکند سطح مورد نظرتان را برای رنگ زدن آماده کنید تا چسبندگی رنگ به روی آن بیشتر شود. بنابراین حذف کردن آن منجر به بیکیفیت شدن نتیجه نهایی و عدم ماندگاری رنگ به روی سطح خواهد شد. پرایمرها علاوه بر اینکه به چسبندگی و کیفیت رنگ آمیزی کمک میکنند بلکه میتوانند جلوی برخی ایرادات سطح نظیر رطوبت را بگیرد. سطحی که رطوبت دارد رنگ را به خود نمیگیرد و وقتی که بدون پرایمر رنگ بزنید پس از خشک شدن حالت حبابی به خود خواهد گرفت.
پیش از پرایمر زدن، سطح را کاملا سنباده بکشید و تمیز کنید. سپس لایه آستر یا پرایمر را اجرا کنید و پس از خشک شدن رنگ مورد نظرتان را اعمال کنید. در نظر داشته باشید که پرایمر باید مخصوص رنگی که تهیه کردهاید انتخاب شود. برای رنگ روغنی از پرایمر روغنی و برای رنگهای پایه آب از پرایمر مخصوص خودش استفاده میشود.
2. سیلر
سیلر نیز همانند پرایمر عمل میکند و بعنوان لایه آستر اجرا میشود. با این تفاوت که سیلر را بیشتر به روی سطوح چوبی، سطوحی که ایراداتی نظیر ناهمسان بودن و تَرَک دارند استفاده میشود تا سطحی یکسان برای رنگ زدن ایجاد شود. وقتی از سیلر استفاده میشود دیگر نیازی نیست از پرایمر استفاده شود. بنابراین در اولین انتخاب خود هنگام خرید رنگ ساختمانی باید بدانید پرایمر لازم دارید یا سیلر که انتخاب بین این دو نیز به جنس سطح و میزان ایراداتی که دارد بستگی خواهد داشت.
3. زیرکار یا آندرکوت (Undercoat)
یکی از واژههایی که هنگام خرید رنگ ساختمانی ممکن است با آن مواجه شوید اصطلاح زیرکار است. زیرکارها نیز به منظور برطرف کردن عیب و نقصهای سطح و محافظت از آن در برابر رطوبت استفاده میشوند. هرچند پرایمرهای مدرن امروزی نیز چنین کاربردی دارند اما معمولا توصیه میشود برای دیوارهای قدیمی، سطوح فلزی یا سطوح چوبی که دچار عیب و نقص هستند از زیرکار استفاده شود، بخصوص اگر قرار است چیزی که رنگ میزنید در معرض رطوبت قرار بگیرد. زیرکار تا حد زیادی میتواند از نفوذ آب و رطوبت به سطوح جلوگیری کند.
4. تاپ کوت یا لایه رویه (Topcoat)
تاپ کوت یا لایه رویی در حقیقت همان رنگی است که برای سطح مورد نظرتان انتخاب میکنید که پس از پرایمر زدن و آماده سازی سطح از آن استفاده کنید. در برخی مواقع ممکن است به روی این رنگ از یک لایه دیگر که نقش محافظت و جلوگیری از آسیبهای محیط نظیر تشعشعات آفتاب را دارد، نظیر لاک پلی اورتان، استفاده شود. هرچند استفاده از این لایه همیشه اجباری نیست، بخصوص برای سطوح و وسایلی که داخل خانه و به دور از رطوبت و نور آفتاب قرار میگیرند.
5. رنگ بی بو
بسیاری از ما رنگ را با بوی آن میشناسیم. بویی که برای همهمان آزار دهنده است و در طولانی مدت منجر به سردرد و در برخی مواقع آسیبهای دیگر نظیر تنگی نفس میشود. مضرات مواد شیمیایی و آلایندههای رنگ که VOC خوانده میشوند در رنگها موجب شد تا به مرور زمان رنگهای بدون بو و بدون VOC به بازار عرضه شود. این نوع رنگها که اغلب آکریلیک پایه آب هستند دیگر بویی ندارند و آسیبهای آنها برای سلامتی افراد به حداقل رسیده است. بنابراین معمولا توصیه میشود برای رنگ آمیزی فضای بسته و خانه از این نوع رنگها استفاده شود.
هرچند حتی حین استفاده از رنگهای روغنی نیز راهکارهایی برای از بین بردن بوی بد رنگ وجود دارد که میتواند تا حدی جلوی این بوی آزار دهنده را بگیرد.
6. ضد قارچ (Anti-Mould)
معمولا در جاهایی که رطوبت زیاد است یا سطح در معرض شرایط گرم و سردی بیشتری قرار میگیرد ممکن است روی سطح چیزی شبیه به کپک یا قارچ مشاهده شود. به همین منظور برای جلوگیری از چنین اتفاقی از رنگهای مخصوصی که خاصیت ضد کپک یا ضد قارچ دارند استفاده میشود. اغلب سقفهای جاهایی نظیر آشپزخانهها یا حمام که در معرض رطوبت و آلودگیهای چربی قرار میگیرند بیشتر نیاز به چنین نوع رنگی دارند.
7. قابل شستشو
برای خانوادههایی که فرزند کوچکی دارند که ممکن است دست آلوده خود را به دیوارها بکشد یا دلش بخواهد به روی دیوار نقاشی بکشد، قابل شستشو بودن رنگ دیوار کمک بزرگی است. قابل شستشو بودن یعنی میتوانید دیوار را بدون نگرانی بابت از بین رفتن رنگ آن بشویید و تمیز کنید.
8. آنتی باکتریال
رنگهای آنتی باکتریال از جمله رنگهایی هستند که با فرمول خاصی تهیه شدهاند و برای فضاهایی استفاده میشوند که ممکن است باکتریهای مضری بوجود بیاید و به محصول خاصی ضرر برساند. بنابراین نمیتوان چنین رنگهایی را رنگ انتخابی برای یک خانه ساده دانست بلکه اغلب برای انبارها و فضاهایی که در معرض آسیبهای ویروسی یا باکتریایی قرار دارند مناسب هستند.
9. رنگهای محافظ در برابر اشعه خورشید
در بیشتر مواقع رنگها وقتی طولانی مدت در معرض نور خورشید قرار میگیرند رنگ پریده و کدر میشوند. در شهرهایی که مدت زمان طولانی آفتاب میتابد و معمولا گرم است، برای رنگ زدن دیوارهای بیرونی ساختمانها از رنگهایی استفاده میشود که تا حد زیادی از این مشکل جلوگیری کند. رنگهای پلی اورتان اغلب چنین خاصیتی دارند. علاوه بر اینها، این رنگها که مخصوص فضاهای گرم تولید شدهاند میتوانند با گرفتن گرمای نور خورشید تا 5 درجه هوای داخل خانه را خنکتر کنند که در صرفه جویی در مصرف انرژی بسیار کمک خواهد کرد.
کدام رنگ را باید تهیه کنید؟
اگر هنوز مطمئن نیستید برای پروژه خود نیاز به کدام رنگ و چه نوع پرایمری دارید با ما در آریا سطح تهران تماس بگیرید تا شما را در خرید رنگ ساختمانی و سایر اقلام مورد نیاز برای نقاشی ساختمان راهنمایی کنیم.