کاشی و سرامیک جلوه و زیبایی خاصی دارد اما از سوی دیگر به مرور زمان آلودگی و رنگ پریدگی را نمایان میکند. ممکن است تصمیم بگیرید کاشیها را تعویض کنید اما این کار اغلب پرهزینه است و اجرای آن توسط خودتان دردسرها و پیچیدگیهای خاصی را بهمراه خواهد داشت. اما راهکار سریعتر، کم دردسرتر و مقرون به صرفهتری که میتوانید انتخاب کنید رنگ کردن کاشی و سرامیک است. شاید به این فکر کنید چطور ممکن است کاشی و سرامیک را طوری رنگ زد که مشخص نشود، در این مطلب به شما خواهیم گفت چه رنگی استفاده کنید و چه مراحلی را برای رنگ زدن کاشی و سرامیک طی کنید.
مزایا و معایب رنگ کردن کاشی و سرامیک
مزایا
- بالا بردن عمر مفید کاشی و سرامیک
- عدم نیاز به تعویض کاشیهای فعلی
- امکان ترمیم مشکلات جزئی موجود به روی سطح کاشی
- مقرون به صرفهتر بودن نسبت به تعویض کاشی یا سرامیک
معایب
- به مرور زمان ممکن است رنگ از روی سطح بلند شود.
- علاوه بر کاشی، دوغاب را نیز میپوشاند.
- نیاز به آماده سازی و مقدمات گسترده و پیچیدهای دارد.
از چه رنگی برای رنگ کردن کاشی و سرامیک استفاده کنیم؟
در نظر داشته باشید رنگی که برای پوشش دادن کاشی و سرامیک در نظر میگیرید باید چسبندگی بالایی داشته باشد. به همین دلیل است که برای این کار رنگهای پایه آب یا آکریلیک پیشنهاد نمیشود چرا که خیلی زودتر از رنگهای دیگر از سطح سرامیک بلند خواهد شد. معمولا رنگ اپوکسی به دلیل چسبندگی بالایی که دارد برای این کار مناسبتر است. رنگ اپوکسی نیز انواع مختلف دارد که با توجه به نیازتان میتوانید یکی از این دو نوع را انتخاب کنید:
- رنگ اپوکسی یک جزیی: کار با این نوع رنگ اپوکسی ساده است چرا که نیاز نیست چند لایه روی هم رنگ بزنید. رنگ اپوکسی به خوبی روی سطح میچسبد و ماندگاری طولانیتری دارد. همچنین یک جزیی بودن این رنگ موجب شده نیاز به ترکیب شدن با ماده دیگری برای خشک شدن نداشته باشد و در اثر قرار گرفتن در معرض هوا خشک شود. رنگ اپوکسی یک جزیی به شکل اسپری رنگ نیز موجود است.
- رنگ اپوکسی دو جزیی: این نوع رنگ از دو جزء تشکیل شده که یکی رنگ و دیگری هاردنر یا سخت کننده رنگ است که به خشک شدن آن کمک میکند. معمولا تهیه رنگ اپوکسی دو جزیی از یک جزیی سادهتر است چرا که اغلب این رنگ با این فرم در بازار موجود است و مورد استفاده قرار میگیرد.
مراحل اجرای رنگ روی سرامیک و کاشی
1) سطح سرامیکی را کاملا تمیز کنید
سطح کاشی و سرامیک با توجه به محیطی که قرار گرفته ممکن است دارای گرد و غبار، لکه و آلودگیهای متعددی باشد. بنباراین یک سطل آب گرم و مقداری صابون یا ماده شیمیایی تریسدیم فسفات را ترکیب کنید و با این محلول شروع به تمیز کردن سطح کاشی کنید. سطح را از بالا به پایین تمیز کنید. ممکن است نیاز باشد چند بار محلول را تعویض کنید. در نهایت سطح را با آب ولرم بشویید و بگذارید به خوبی خشک شود.
2) کاشیهای شکسته را ترمیم کنید
اگر سرامیکها و کاشیها ترک خوردهاند، لب پر شده یا شکستهاند آن را با چسب مخصوص ترمیم کنید. اگر در قسمتهایی از سطح سوراخ یا هر نوع ایرادی وجود دارد آن را پر کنید و سطحی بدون عیب و ایراد و بدون هرگونه آلودگی برای رنگ زدن آماده کنید.
3) روی سطح کاشی را سنباده بکشید
سطح کاشی معمولا صیقلی است که موجب میشود رنگ به خوبی روی آن نچسبد. بنابراین باید این سطح صیقلی را یکدست کنید. برای این کار بهتر است از یک سنباده برقی استفاده کنید. حتما عینک بزنید و ماسک بپوشید تا گردهایی که در اثر سنباده کشی در هوا پخش میشود وارد چشم یا دهان شما نشود. پس از این مرحله، یک بار دیگر سطح را با آب تمیز کنید و بگذارید خشک شود. پس از خشک شدن هم یکبار دیگر با دستمال نمناک به روی سطح بکشید تا کاملا از تمیز بودن و یکدست بودن سطح مطمئن شوید. دقت داشته باشید هنگام سنباده کشی به سطح فشار وارد نکنید چرا که ممکن است منجر به شکسته شدن کاشیها شود.
4) سطح را لایه آستر بزنید
پرایمر یا لایه آستر کمک خواهد کرد رنگ با کیفیت بیشتری به سطح بچسبد و سریعتر روی سطحی همانند سرامیک خشک شود. از یک غلطک رنگ استفاده کنید تا آسترزدن سطح با سرعت بیشتری انجام شود. یک یا نهایت دو لایه آستر زدن کفایت میکند نیازی نیست چند لایه آستر بزنید. همچنین دقت داشته باشید غلطک رنگ را از ماده پرایمر پُر نکنید که هنگام کشیدن آن روی سطح مواد از داخل آن ریزش کند. اگر تصمیم دارید دو لایه آستر بزنید حتما صبر کنید لایه اول خشک شود سپس لایه دوم رو بزنید. همچنین هر دو لایه باید بسیار سبک و نازک کشیده شوند.
5) رنگ کردن کاشی و سرامیک را آغاز کنید
رنگ مورد نظرتان را در سینی رنگ یا سطل رنگ بریزید و با یک غلطک تمیز شروع به رنگ کردن کاشی و سرامیک کنید. از همان مراحلی که برای رنگ آمیزی دیوار با غلطک رنگ طی کردید استفاده کنید. یک لایه رنگ اولیه را بسیار سبک بزنید و صبر کنید تا کاملا خشک شود سپس اقدام به اجرای لایه دوم کنید. اگر متوجه شدید دو لایه رنگ به خوبی سطح کاشی را نپوشاند، لایه سوم را نیز با همان ظرافت اجرا کنید. اما هر لایه را سبک اجرا کنید تا به خوبی به سطح بچسبد.
جمع بندی
رنگ کردن کاشی و سرامیک یک روش اقتصادی برای به روز کردن حال و هوای خانه است. هرچند باید بدانید از چه رنگی استفاده کنید و چه روشی را برای اجرای این رنگ طی کنید. همچنین باید صبر داشته باشید تا هر بار لایه پرایمر و لایه رنگی که میزنید خشک شود. بنابراین با در نظر گرفتن این نکات اقدام به رنگ آمیزی کاشی و سرامیکها کنید.